Nu vreau sa fiu critica fata de noua miscare cu Adopta un ș/ț/ă/â/, e foarte frumoasa initiativa si amuzanta implementarea, dar ii vad targetul format mai degraba din cei mai putin alfabetizati. Oare cresterea alfabetizarii in randul tinerilor sa fie scopul proiectului? Nu stiu, ca n-am gasit nicio comunicare in acest sens pe nicaieri. Am gasit doar ca

 „Adoptă un Ș” este un proiect susținut de Kinecto Isobar.

Parteneri: Easyfilm şi Cărturești.

Dar al cui e proiectul? Nu stim…Iar daca e pentru tineri, sper sa fie pentru categoria unde cu totii i-am intelege utilitatea: copiii de pana la 10-12 ani maxim, ca dupa 12, bine ar fi sa poata citi mult si cu usurinta si fara diacritice.

Fara pretentii de corectitudine sau ceva, ca poate vorbesc aiurea si proiectul e despre cine stie ce ni se va dezvalui mai tarziu (recunosc ca nu m-am deranjat sa ii intreb pe cei de la Kinecto nici ce nevoie a determinat tocmai acum lansarea acestei campanii – ca doar nu sunt blogger!), dar cand am primit invitatie pe FB, am gandit cam asa:

Probabil ca timpul pe care nu il mai pierdem cu ghicirea diacriticelor lipsa din cuvinte, este de-acum investit cu succes in descifrarea cuvintelor din hashtag-uri. Luptatori intru respectarea unei datorii sfinte fata de limba, a unei obligatii morale care reda identitatea si demnitatea limbii romane, aceea de a scrie cu diacritice, uniti-va astazi pentru a economisi timp pentru Instagram si a citi si mai putin maine! 1 diacritica = 1 hashtag/1 cuvant in plus in hashtag! Si ce indragostiti am mai devenit de forme!

Chiar: o fi vreun teaser pentru o campanie ce urmeaza a se desfasura pe Instagram?

In fine, ce vreau sa spun e ca nu mi s-a intamplat niciodata (dupa o anumita varsta), din tot ce am citit, sa fiu deranjata de lipsa diacriticelor, cu exceptia textelor foarte proaste, care nu stiau ce vor sa spuna sau care chiar nu spuneau nimic. Daca ce citesti e bine scris, interesant sau util, contextul te acapareaza, intri in peisaj si aproape intuiesti urmatorul cuvant. Nici nu ai cum sa realizezi ca textul nu are diacritice (inchipuie-ti, ce blasfemie!).

Am observat ca, pana acum, ce a reusit cu succes campania intru folosirea diacriticelor este iscarea unor discutii si indemnuri spre scrierea si vorbirea corecta din punct de vedere gramatical (virgule, acorduri si alte chestii d-astea din corectitudinea soft a limbii). Deci o campanie care devine intr-adevar utila dincolo de scopul propus, oricare ar fi el ;). Good job!

Si acesta a fost si mesajul sandwich de astazi! Lecturi placute si utile, cu diacritice sau fara!