51% dintre cumparatorii din USA isi fac research-ul online inainte de a cumpara din magazine, 70% dintre cei care cumpara de la raft folosesc si mobilul in timpul alegerii pentru a mai face un research de ultima ora, iar 81% dintre consumatori pretuiesc online-ul ca fiind cea mai folositoare sursa de informatii pentru cumparaturile pe care vor sa le faca. Asta zice Google in urma unui research derulat in 2010 impreuna cu OTX (Online Testing Exchange).

Dintre respondentii cumparatori online (peste 1000 zic ei) ai studiului Power Reviews, 70% petrec cel putin 1 zi pentru a-si face research-ul inainte de a cumpara. 60% au raspuns ca cel mai mare impact il au review-urile altor clienti, 90% ca ele au un foarte mare impact. Doar 1/3 folosesc social media pentru online shopping research si se imprietenesc cu brandul pe facebook mai mult pentru posibile oferte. Studiul arata ca pana la urma increderea este data de parerile celorlalti (deloc surprinzator, nu?, in privinta formarii increderii de sine suntem in timpurile etalarii mai mult ca oricand) si ca exista destul loc pentru cresterea brandului si vanzarilor prin intermediul facebook.

Care sa fie psihologia din spatele acestui comportament?

Acum cateva zile, m-am surprins in librarie in fata unei recomandari ferme facute de un fost coleg pentru o carte-poveste de publicitate despre care nu auzisem inca nimic de nicaieri. Parea ceva original si catchy, dar tot m-am tinut tare pe pozitii (si era cel mai bun achizitor din Carturesti) si am promis ca o voi cumpara doar dupa un scurt research online.

Ciudat si interesant nu e ca aflu astazi din ce statistici mai fac parte, ci senzatia pe care realizez ca am avut-o in fata recomandarii. M-am simtit inteleapta, cumpatata ca nu cumpar aiurea si cu gandire independenta pentru ca voi lua singura decizia. Dar, in realitate, nici nu ne dam seama cum mergem toti, intr-un fel sau altul, cu valul. Preocuparea preferata a omului ramane autoiluzionarea.