Bai nu, eu n-as fi dispusa sa platesc mai mult pentru produsele sau serviciile companiilor responsabile. Si nu inteleg de ce intrebarea trebuie pusa asa cum se intelege ca a fost pusa de unul dintre cele mai recente studii Nielsen. In schimb, ceea ce fac in baza informatiilor care ajung la mine sau la care eu ajung, este sa nu cumpar produsele sau serviciile unor companii lipsite de responsabilitate sociala (cu exceptia cazurilor cand e monopol pe piata, evident, cel mai nesimtit loc in clasament ocupandu-l Enel).

De ce nu se pune intrebarea asa: “Ati mai cumpara  produsele si serviciile companiilor despre care ati afla ca nu sunt reponsabile social?” Studiile au aratat ca daca respondentii dau un anumit raspuns (sugerat din formularea intrebarii sau nu) ei se vor simti nevoiti sa il respecte, ca pe un angajament, si il vor internaliza. Asadar, daca pui intrebarea de mai sus, sunt sanse mari ca ei sa penalizeze acele companii nepreocupate de comunitatile in care/pentru care isi desfasoara activitatea comerciala. Ma gandesc ca ar fi mai eficient…

Studiul arata asa: ca “46% dintre consumatori ar fi dispusi sa plateasca in plus pentru produsele si serviciile companiilor, daca acestea deruleaza proiecte de responsabilitate sociala”.

1. De ce as plati in plus pentru ceva normal, la care ma astept: acele companii sa fie din start responsabile social atata timp cat fac profit cu ajutorul comunitatii pe care trebuie sa o respecte (comunitatea respecta deja compania cumparand produsul)? De ce ar trebui ca acele campanii sa fie derulate din contributia mea? Nu contribui deja? Oare nu am si alte responsabilitati sociale decat sa contribui cu bani la campaniile companiilor private?

2. De ce ar trebui sa platesc in plus pentru campanii de CSR facute doar ca sa fie facute, fara rezultate si investitii transparente, fara obiective realiste si concrete, implementate doar de dragul brand awarenessului si nu de grija comunitatii?

3. Cu ce ma incalzeste pe mine ca acele companii fac campanii de spalare a pacatelor, daca raul a fost deja produs si uneori chiar continua sa se produca? Si ar mai trebui sa si platesc pentru expertiza destul de indoielnica a celor care gandesc si implementeaza acele campanii la care oricum nu am niciun cuvant de spus?

E ca si cum mi-as cere scuze si as aplica mangaieri dupa ce i-am dat constient unuia cu ranga-n cap iar la final i-as cere si plata serviciilor mele de consolare.

Atunci cand putem sa penalizam, de ce nu o facem? Poate pentru a ni se putea oferi in continuare sansa unor produse si servicii la fel de proaste, dar la preturi mai mari, ca de, trebuie inclus si costul campaniilor de CSR.