A trecut ceva vreme de la aparitia social media pana cand mai multi destupati la minte sa-si dea seama ca fenomenul nu e despre tehnologie, despre media, ci despre natura sociala a omului. Cred ca ati dat si voi in ultimul an peste mai multe astfel de articole care anuntau pline de entuziasm revelatia :).

Context

Pentru a intelege acest nou fenomen cuvintele cheie invizibile pentru cei care sa fi ajuns mai repede la revelatia de mai sus cred ca ar fi trebuit sa fie in primul rand context si, in al doilea, indivizi. Nu social si nici media. Context, pentru ca ceea ce duce la formarea comportamentului social este suma interactiunilor dintre indivizi in interiorul unui context social. Iar cel din urma este cel care s-a schimbat in primul rand, oamenii mai putin. Un context mult mai tehnologizat, mai rece, mai anonimizant, chiar mai voyeuristic si, evident, mai epidemic pentru orice mesaj si comportament acceptat in interiorul lui.

Observatie si analiza

Modul in care interactioneaza oamenii a fost intotdeauna fascinant, alteori intimidant de complex. Mai ales pentru marketeri, care, dupa parerea mea, ar fi trebuit sa isi ia teme pentru acasa si sa fie primii care sa inteleaga social media pentru ca prin natura meseriei sunt obligati sa fie “in context”. Insa, uitandu-ne la ce campanii ne servesc, ne dam seama ca majoritatea marketerilor inteleg ca o mega-platforma sociala este doar un alt mediu pentru diseminarea mesajelor si nu accesul la o resursa inepuizabila: observatia interactiunilor si caracterelor umane. Observatia modului in care evolueaza interactiunile individuale, a intereselor noilor generatii (The Millennials), a opiniilor “de masa” sau modului lor de cristalizare.

Daca a fi social inseamna a fi in primul rand Homo Mimicus – dupa cum au afirmat unii autori si dupa cum oricine poate observa cu usurinta din incercarile de integrare ale unui nou venit intr-un grup –, atunci ar trebui sa aflam in priml rand ce si cum fac ceilalti indivizi.

Pentru ca observatia fara analiza nu duce la rezultate si pentru ca brandul vrea sa aiba rezultate permanente, in ciuda schimbarilor rapide care pot interveni, trebuie inteles si de ce oamenii fac ceea ce fac in interiorul contextului. Unul pe care trebuie sa il analizam si pe el in ansamblu, pentru a trage concluzii complete si a crea apoi valoare, nu vorbe, nu discutii, nu texte publicitare.

Oameni si branduri

Asadar, observatie si analiza. Care nu sunt simple sau putin costisitoare deloc. Motiv pentru care si pot intelege unele greseli sau imperfectiuni. Dar una dintre cele mai intalnite este alegerea oamenilor carora le incredintezi responsabilitatea interactiunilor sociale cu brandul tau. Oricat de creativi sau tehnologizati ar fi, daca nu vor avea ochiul pentru observatie pertinenta, atenta si clara, disponibilitate si deschidere pentru ascultare activa, abilitati analitice si logica necesara unor concluzii valoroase pe care sa stabileasca apoi relatiile, oricat de sincere ar fi ele din partea brandului (si maxim nu pot fi), acesta nu va reusi sa faca parte integranta din peisaj.

Omul sau agentia care se ocupa de social media pentru brandul tau ar trebui sa intruneasca in primul rand aceste calitati in propria persoana, apoi in profilul profesional si ambele vor aduce apoi rezultate in identitatea si succesul brandului. Dar propria persoana fara persoana profesionala descrise mai sus e doar un antagonism si succesul brandului fara aceasta sincronie tare greoi si costisitor, daca nu imposibil pe viitor.

Photo: collaborative-intelligence.org

Comments

  1. admin says:

    Ma bucur si mersi! :)

  2. Cosmin says:

    Total de acord, bravo.