In SUA, e al 12-lea an la rand cand in topul plangerilor primite de Federal Trade Commission, cap de lista este tot furtul de identitate, mai exact, 15% din totalul plangerilor. Iar majoritatea acestor furturi de identitate sunt reclamate in directa legatura cu guvernul (17% din cei 15%, adica din 279,156 astfel de plangeri). Pe locul 2 in furturile de identitate s-au situat reclamatiile legate de fraudarea cartilor de credit (14%), apoi cele realizate prin intermediul telefoanelor mobile si cele bancare.

Locul 1 era de asteptat, probabil la fel arata topul si in Romania, insa dand peste aceste informatii, ceea ce mi-a retinut atentia a fost punerea lor in lumina ACTA. Am oprit exercitiul de imaginatie din timp pentru ca nu-mi plac defel activistii. Dar voi puteti incerca si mai puteti adauga si ingredientul numit “eficienta justitiei romanesti”.

Surprinzator pentru mine a fost ca plangerile legate de premii si loterii s-a aflat pe locul 3. Pe locul 4 au fost cele care intra la categoria “shop-at-home” (aici intra si shopping TV, dar cred ca si cupoanele) si achizitiile prin intermediul cataloagelor de vanzare.

Inca un lucru care m-a mirat a fost sa nu gasesc in top 10 de mai jos, plangerile legate de garantii si service/reparatii (poate sunt totusi introduse la auto) si cele legate de scamatoriile de pret atat de dese in ultimii ani datorita crizei, prin binecunoscutele promotii.

  1. Identity theft
  2. Debt collection
  3. Prizes, sweepstakes, lotteries
  4. Shop-at-home, catalog sales
  5. Banks and lenders
  6. Internet services
  7. Auto-related complaints
  8. Impostor scams
  9. Telephone and mobile services
  10. Advance-fee loans and credit protection

De unde putem trage concluziile ca: A) in SUA comertul nu a inregistrat cine stie ce modificari din punctul de vedere al consumatorilor (putin cam paranoia as zice eu – la partea cu guvernul -  si majoritatea rezonand in continuare destul de bine la tehnicile de direct marketing de canapea) si ca B) pe americani nu i-a deranjat niciodata sa fie pacaliti la pret sau cel putin ca le place sa fie mintiti cu privire la el.